Charterresor från Sverige

Charter är ett självklart inslag i svenskens semester. De allra flesta har någon gång varit på någon form av charterresa. Men lika självklart var det inte för bara 30-40 år sedan. Den första charterresan genomfördes nämligen så sent som 1955. Detta åtminstone om man ser på charter som en resa som genomförs med flyg – vilket det till 99% görs idag.

Den första charterresan gick från Stockholm till Palma. Sedan dess har Palma just varit det resmål som legat i topp gällande resmål för svenska charterresor. Detta även om konkurrensen hårdnat betydligt sedan 50-talet.

Resan var på 16 dagar vilket även det skiljer sig mycket mot dagens utbud. Många reser enbart weekend, en vecka eller möjligtvis två. Det finns längre charterresor men väldigt få är längre än två veckor.

Bakgrunden till charterns genomslagskraft i Sverige var att det 1951 infördes en lag som gav alla minst tre veckors semester. Samtidigt blev invånarna i landet generellt betydligt rikare. Sverige hade en enorm högkonjunktur under åren efter andra världskriget, vilket inte minst återspeglade sig i en hög standard överlag.

Med mer pengar och mer tid ökade intresset för att åka utomlands och där föddes chartern. Det hade redan tidigare genomförts en rad så kallade sällskapsresor utomlands men det var då med tåg, buss eller båt. Flyg var fram till dess inte så ofta ett alternativ vid semesterplanering.

1954 vågade sig visserligen ett bolag på att anordna en flygresa till Hamburg. Men eftersom de inte anordnade någon logi, kan man inte hävda att detta är någon konkret charterresa.

Den 22:a april år 1955 så lyfte planet från Bromma med destination Palma. På planet var det bara 26 personer och kostnaden låg på närmare 1100kr. Översatt till dagens penningvärde innebär det ca 15.000kr per person. Med andra ord har priset på charterresor fallit rejält sedan dess.

Vi på charters.nu vill ge er guider till de bästa charterresorna och tips för att få en obeskrivligt bra charterresa.

Facebook Comments